Orjat toivat tullessaan okraa, mustia papuja ja muita aineksia, jotka sekoittuivat brasilialaisiin ruokiin. Orjat asuivat isoissa, pyöreissä majoissa senzaloissa, joiden keskellä oli iso tulisija. He tekivät ruokaa koko orjakunnalle ruoantähteistä, jotka eivät kelvanneet ”herroille”. Kaikki romppeet (hännät, korvat, sisäelimet..) heitettiin pataan ja niiden päälle mustia papuja. Näin syntyi Feijoada.
Koska matka Afrikasta Brasiliaan oli pitkä ja vaarallinen, iso osa orjista kuoli jo matkalla. Perille selviytyneet vietiin ensin ”lihotettavaksi” läheisille saarille ennen myyntiä. Yksi orja maksoi saman verran kuin kuusi hevosta. Tuodut orjat olivat monen alan taitureita mm. suutareita, muusikoita, lääkäreitä jne.eli ei mitään "pohjasakkaa". Syntyi mm. orjaorkestereita.
Orjia karkasi Quilombo-leireille, joista isännät kävivät heitä etsimässä ja hakemassa takaisin. Orjat kehittivät erilaisia puolustusmekanismeja. Käytettiin esim. kiehuvaa vettä ja treenattiin erilaisia potkuja. Tästä syystä syntyi Capoeira. Nykyisin capoeira on moniulotteinen laji ja siihen kuuluu erottamattomasti Afro-brasilialainen soitinorkesteri. Siitä löytyy piirteitä niin kamppailulajista, tanssista kuin fyysisestä pelistäkin.
Muu maailma kielsi orjuuden paljon aikaisemmin, mutta Brasilia toi niitä salaa, koska tarvitsi kipeästi työmiehiä. Lopulta 13.5.1888 prinsessa Isabella painostettuna allekirjoitti kultaisella kynällään orjien vapauttamissopimuksen.
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Feijoada eli Orjapata:
1 kg mustia papuja (hyviä merkkejä ovat com Brasil ja Maximo)
4 laakerinlehteä
mausteita (ei suolaa)
800 g Carne Seca (Lagartto) (kuivalihan paistiosaa)
400 g Paio-makkaraa (paksu, savustettu makkara)
600 g Costella (kylkiluita)
300 g pekonia (savustettua kylkeä)
maniokkijauhetta
koube eli lehtikaalia levyinä (hyvä soppa-aines)
appelsiiniä
lisukkeena riisiä
Osta kaikki lihat suolattuina. Liota kuivaliha ja vaihda pari kertaa vesi liotuksen aikana.
Savustetusta kyljestä erotetaan silava ja liha toisistaan.
Keitä runsaassa vedessä, ilman suolaa 2/3 pavuista sekä silava, kunnes ovat kypsiä. Itse kyljenliha laitetaan muiden lihojen mukana. Papuseos kypsyy painekattilassa n. puolessa tunnissa. Pavut saavat tulla aika löysiksi. Kaada pavut ja osa liemestä toiseen kattilaan ja laita loput pavut, lihat, makkarat sekä laakerinlehdet 1. kattilaan. Keitä n. puoli tuntia ja sekoita liemet. Kypsennä kypsäksi.
Leikkaa appelsiineistä kaikki valkoiset osat pois ja tee niistä annospaloja. Appelsiinit voi laittaa erikseen pikku tarjoiluastiaan ja niitä voi siitä sormin napsia antamaan lisämakua.
Maniokkijauhetta:
Tässäpä sitten valmis annos:
Lehtikaalista tuli älyttömän hyvänmakuista. Itse pata ei niinkään saanut suurta suosiota. Mutta kyllä sitä henkensä pitimeksi söisi, jos olisi pakko ;)
Kyllä pavut voi kypsentää kerrallaan. Minun painekattilaan ei mahtunut kerralla kaikki pavut, joten siksi valmistimme ne kahdessa erässä :)
VastaaPoista